Smart Delta Resources
Reductie van energie- en grondstoffengebruik
Smart Delta Resources (SDR) is een initiatief van 11 energie- en grondstof-intensieve bedrijven en 2 infrastructuur bedrijven, die op zoek zijn naar reductie van hun energie- en grondstoffengebruik via industriële symbiose. Via SDR werken bedrijven uit de chemie, staal, energie en food industrie samen om industriële verbindingen te leggen en uit te werken tot interessante business cases. Het platform is in 2014 opgericht. SDR kan een belangrijke bijdrage leveren in het totale transitieproces naar een klimaat neutrale economie, gebaseerd op hernieuwbare energie en grondstoffen. Dit zowel voor bestaande fossiel gebaseerde industrieën als voor toekomstige industrieën.
Smart Delta Resources
Looptijd: vanaf 2014 Betrokken partijen: ArcelorMittal, Engie, Cargill, Suiker Unie, Dow, Fluxys, Gasunie, ICL‐IP, LambWeston‐Meijer, PZEM, Trinseo, Yara, Zeeland Refinery, North Sea Port, Provincie Zeeland en Provincie Oost-Vlaanderen Rol Impuls: programmamanagement, projectontwikkeling en projectmanagement van business cases en facilitering van het platform (administratie, secretariaat) Omvang: circa € 500.000,- per jaar
Roadmap towards a climate neutral industry in the Delta region
Medio 2017 is het platform SDR gestart met het uitwerken van een “Roadmap towards a climate neutral industry in the Delta region”. Onder andere door het klimaatakkoord van Parijs hebben de SDR-leden zich gerealiseerd dat een substantiële transitie noodzakelijk is om hun CO2-emissies te reduceren. En dat daarvoor een gezamenlijke infrastructuur en grootschalige symbioseprojecten noodzakelijk zijn. Dit heeft geresulteerd in 8 concrete projecten, die opgepakt worden om de transitie in gang te zetten. Het plan is in april 2018 gepresenteerd en aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook is het ingebracht in de landelijke Industrietafel van het Klimaatakkoord. Met de totstandkoming van de eerdergenoemde “Roadmap” in 2018 heeft SDR een significante stap gezet en het thema ‘industriële symbiose’ verbonden aan de klimaattransitie. Hierdoor wordt zowel voor de bedrijven als voor de externe stakeholders een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de samenwerking. De uitdaging voor de komende jaren wordt het concreet realiseren van de projecten. SDR is verder intensief betrokken geweest bij de regionale Industrietafel van het Klimaatakkoord en heeft samen met andere stakeholders uit de regio het cluster vertegenwoordigd in deze discussies. De plannen zijn goed overgenomen in de stukken voor het landelijke Klimaatakkoord.